YaraVita TENSO iron 58 (YaraTera TENSO iron 58)

 
 
 

Най-доброто средство за лечение на желязна хлороза. ЕО тор.

 
37 лв / кг - 1 кг опаковка
35 лв / кг - 5 кг опаковка
Цените са без ДДС.
 

Брошура


Сертификат


Лист за безопасност

 
 
 
 

YaraVita TENSO iron 58 (ЯраВита ТЕНЗО-желязо 58) е най-доброто средство за лечение на желязна хлороза. ЕО тор.

Състав:
Желязо (Fe ) -  6 %

- Активна база HBED орто-орто изомер - 4 % Fe

- Активна база EDDHA  орто-орто изомер – 1.8 % Fe

YaraVita TENSO iron 58 е висококачествен, стабилен, хелатиран железен тор за профилактика и лечение на недостига на желязо при почвата и растенията. Произведен е специално по модерна и иновативна технология с ползване на орто-орто изомери, за постигане на по-голяма стабилност и ефективност. Подходящ е за почвено и листно приложение, с фертигация и при хидропоника. При фертигация и хидропоника се прилага по изготвената рецепта за съответната култура. Не съдържа примеси и хлор. Не се разпрашава. Напълно е разтворим във вода. Стабилен е при рН 3.5-12. Разтворимост във вода 75 г/л при 20 градуса Целзий (за практически цели). Смесим е с всички водоразтворими торове.

Желязото е важно за фотосинтезата. Желязото е ключов хранителен елемент за много функции в растението, като дишането и растителният метаболизъм. Желязото е важно за формирането на хлорофила и е активатор на няколко биохимични процеса, участва в транспорта на енергия в растението, азот фиксацията, градивна единица е на ензими и протеини. 

Недостигът на желязо предизвиква хлороза. Желязната хлороза се счита за трудно лечимо, стопански значима заболяване, изразяващо се във видим недостиг на хлорофил в листата. Дължи се на недостиг на физиологически активно желязно в растенията. Появява се обикновенно на карбонатни почви, от където произхожда названието „варова хлороза”.

Симптоми:

Външните признаци на желязната хлороза са характерни и позволяват лесно да се постави диагноза. Симптомите се изразяват първоначално в избледняване на зеления цвят на листата и те постепенно пожълтяват между нервите. Жилките остават зелени с червеникав оттенък, освен при силен недостиг на желязо когато целият лист става кремавобял. В тежки случаи хлорозата е придружена от некротични петна. Предимно по периферията на листната петура. Хлорозата засяга най-напред младите връхни листа. При овощните растения и лозата, заедно с пожълтяване на листата засъхват и върховете на леторастите. С напредването на заболяването пожълтелите листа отмират и окапват, отделни клони и цели растения изсъхват. Обикновено заболяват отделни растения, разпръснати из насаждението, но при неблагоприятни почвени условия процентът на засегнатите растения може да бъде голям и да направи безпредметно отглеждането на насаждението ако се пристъпи своевременно към лечение.

Чувствителни култури:

От хлороза страдат най-често лозата и овощните култури. Чувствителни към хлороза са ягодоплодните, различни цветни култури, фъстъци, маслодайна роза, хмел, соя, тютюн, царевица и някои оранжерийни култури.

Лечение:

Внасянето на железни соли в почвата е неефективно, тъй като в карбонатните почви желязото бързо преминава неусвоима форма. Пръскането на листата с разтвор на железен сулфат или други соли е с кратко и слабо действие и без съществен стопански ефект. Борбата с хлорозата отбеляза значителен напредък след синтеза и употребата на железни хелати. Те са предназначени както за листно подхранване, така и за почвено торене.
С най-висок ефект и дългосрочно действие са препаратите с активна база EDDHMA – Fe. YaraVita TENSO iron 58 е препарат произведен на тази база.

YaraVita TENSO iron 58 може да се използва както за пръскане на растенията, така и за почвено третиране.

Листно третиране:
2-3 пръскания на растенията през две седмици с 0,2-0,3 % разтвор рано сутрин, привечер или в хладно, облачно време.

Почвено третиране:
Лози и млади дървета – 30-50 гр. на растение
Възрастни растения – 50-150 гр. на дърво. Когато са заболели единични дървета, YaraVita TENSO iron 58 се внася в предварително изкопани 4-5 ямки под периферията на короната. При масаво заболяване Тензо - желязо може да се внася в бразди.
Ягодоплодни - 150 гр./ 100 м 2 
Цветя за рязан цвят – 2- 4 гр./ м 2

Благоприятен период за почвено внасяне на Тензо - желязо е февруари-март.
За целта болните растения се маркират предходната година. Ако третирането се извърши през пролетта или лятото, е наложително след това да се извърши поливка.

Защо YaraVita TENSO iron 58:
- Не праши.
- Лесно приложим и безопасен.
- Отлично се комбинира с Калцинит и всички торове от серията Кристалон.
- Бърз и гарантиран ефект.

Съхранение: В сухи и чисти складови помещения, недопускащи пряко слънчево нагряване.

Срок на годност: 3 години след датата на производство.

Партида и дата на производство: според маркировката на опаковката.

Производител: Yara Vlaardingen - 3133 CA Vlaardingen, Нидерландия.

 

K+S KALI GmbH

AGROLOGICAL DYNAMICS PROSERPINA SL

ICL Fertilizers
 
   

КВС Агро България КВС Агро България,торове, торене, калиеви торове, почвени торове, кристалон, калиев сулфат, патенткали, водоразтворими торове, растителна защита, препарати, калиев нитрат, магнезиев нитрат, фосфорни торове, npk, хидро, квс агро, кали енд залц, микроелементи, лабин, магнезиеви торове, азотни торове, комбинирани торове, смесени торове, семена, зеленчукови семена, торове за зеленчуци, оранжерия, агро, Syngenta, S&G flowers, семена за цветя, резници, разсад, разсади, синджента, impatiens, cyclamen, petunia, verbena, pelargonium, импатиенс, циклами, петуния, вербена, пеларгониум КВС Агро България